Den fede søvn…

Det at faldes i søvn og sove, en egentlige et kompleks udveksling af information i et lige så komplekst system af hormoner og signalprocesser.

Det betyder af der kan være mange forskellige årsager til at man har udfordringer eller desideret søvnproblemer.

Omega-3
Et næringsstof der er væsentligt menneskets krop og som er afgørende for rigtig mange processer inklusive vore søvn, er omega-3 fedtsyre.

Omega-3 fedtsyrer er en måde at beskrive de flerumættede fedtsyrer, som tilhører ”n-3 familien”. Der er flere forskellige omega-3 fedtsyer, og den indvirkning de har på kroppen kan variere.

Omega-3 fedtsyrer findes primært i fede fisk. Der findes dog også en del omega-3 fedstyrer i nødder, kerne, frø og plantebaserede olier.

Den omega-3 vi får fra fiskeolier er EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). Disse fedtsyre er livsnødvendig, hvorfor de kaldes kaldes den en essentiel fedtsyre og skal tilføres gennem kosten eller tilskud.

ALA (alfa-linolen-syre) er den omega-3 fedtsyre vi får fra planteverdenen, der i mindre grad kan bliver omdannet til EPA og DHA i vores stofskifte.

Hvordan indgår omega-3 vores krop?
Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA er en del cellemembran, der omgiver hver eneste celle i kroppen.

Derfor mener man også at et godt indtag af omega-3 nedsætte risikoen for eller lindre mange sygdomme, især dem der involverer inflammation (betændelse og irritation).

Eksempler på disser er:
– åreforkalkning
– blodprop
– kræft
– diabetes
– demens
– depression
– gigt
– astma
– psoriasis
– eksem
– tarmbetændelse.

Omega-3 er med til at lindre smerter, sænke blodtrykket og nedsætte blodets fedtindhold. Omega-3 fedtsyren DHA udgør 20 procent af hjernens fedtstoffer og er vigtig både for hjernens opbygning og funktion.
Derfor er omega-3 også væsentlig for at støtte et naturligt søvn mønster ligesom det bidrager til et godt humør og en god hukommelse.

Hvordan får vi fiskeolier i kosten?
EPA og DHA findes i fisk, havpattedyr og skaldyr.
Ekselempeler på gode omega-3 kilder er:

– makrel
– ål
– laks
– regnbueørred
– hellefisk
– stenbiderogn
– sild
– stenbider
– sardin.

Dosis:
“Den typiske dosis som almindeligt supplement til kosten samt for at styrke hjertefunktionen er 600-1.000 mg omega-3. Det svarer til at spise fed fisk to gange om ugen. For at opnå en egentlig anti-inflammatorisk effekt, eksempelvis dæmpe gigtsmerter, skal man indtage en højere dagsdosis på mindst 2.400 mg omega-3”. Kilde 

Vil du vide mere?

Ønsker du at vide mere om hvordan du kan støtte et stærkt helbred. Kan du abonnere på min blog og få jævnlige opdatering ved mail tilmelding.

Du kan tilmelde dig min YouTube kanal her. 
Herlev Helsezones har sin egen facebookside. Find den her

I Facebook gruppe “Health by nature” samles vi diskuterer supplerende/alternativ medicin.
Find den her